Anne Frank Project 2019

Het SchoolvoorbeeldGeen categorie

Het is snikheet, maar de kinderen van de Paus Joannesschool en de Anne Frank Realschule trekken zich er niets van aan. Ze zijn deze maandagmiddag druk bezig in de klas met het maken van posters. De leerlingen uit Ahaus en Haaksbergen werken aan een gezamenlijk project over de Tweede Wereldoorlog.

STEFAN WEGDAM

In de ochtenduren hebben de leerlingen oorlogsmonumenten in Haaksbergen bekeken. Daarna gingen ze in de klas aan de slag. De gezamenlijke schooldag werd vervolgens afgesloten met een verkoelend ijsje, voordat de bus naar Ahaus vertrok.

De Paus Joannesschool en de Anne Frank Realschule werken sinds dit schooljaar samen. Voor het eerst zijn Duitse leeftijdsgenoten op bezoek bij de basisschool in Haaksbergen. Volgend schooljaar gaan de kinderen van groep 8 naar Ahaus. “We willen dat de uitwisseling structureel wordt. Het zou mooi zijn als elk schooljaar de Haaksbergse kinderen een dag naar Ahaus komen en wij een dag naar Haaksbergen gaan”, zegt docente Manon Laumann-Kemper uit Ahaus.

Zij is samen met haar collega Brigitte Brandsma-De Bont en twaalf leerlingen naar Haaksbergen afgereisd. Ze geven Nederlands op de Anne Frank Realschule. De twaalf Duitse kinderen hebben Nederlands als keuzevak gekozen. Het doel van deze dag is dat kinderen meer te weten komen over de Tweede Wereldoorlog. Ook wordt de kennis van het Nederlands en het Duits opgekrikt. ,,Maar dat is niet zo gemakkelijk. Je ziet dat de kinderen ook snel in het Engels overgaan en Google Translator gebruiken”, zegt docent Niek Engelbarts van de Paus Joannesschool.

De Duitse leerlingen Jan Schröder en Lukas Nutsch laten aan de docent hun poster zien. Er is een Duitse en Nederlandse vlag afgebeeld. Door het woord ‘2e Wereldoorlog’ is een dikke streep gezet. “De oorlog was niet goed. We hebben er ook het vredesteken bij getekend”, zegt Lukas.

Zo worden er veel meer posters gemaakt deze middag. Het is niet de bedoeling dat ze in een la verdwijnen. “We willen ze ophangen in de gemeentehuizen van Haaksbergen en Ahaus”, zeggen de docenten. Ook Wout Ubbink laat de poster van zijn groep zien. ‘Wir sind alle Menschen’ en ‘Iedereen is gelijk’ hebben ze in grote letters geschreven. Ook is er een parachutist getekend.

Voor de Nederlandse kinderen is een les over de Tweede Wereldoorlog niet nieuw. “In Haaksbergen hebben we elk jaar het Anne Frank-project in het voorjaar”, zegt Engelbarts. De Duitse kinderen daarentegen krijgen pas op latere leeftijd les over de opkomst van Adolf Hitler en de daaropvolgende oorlog. “Pas vanaf 15 jaar. Deze kinderen zijn iets jonger: 12 en 13 jaar. Het is goed om hier samen aandacht aan te schenken. De kinderen ontmoeten elkaar, grenzen verdwijnen en in de toekomst moeten we oorlog voorkomen”, vindt Laumann-Kemper.