De Paus Joannes is een zichtbaar lerende school. Dit betekent dat we de leerlingen naast kennis ook leertaal en vaardigheden leren. Iets nieuws leren is soms nog niet makkelijk, we leren onze kinderen o.a. om door te zettenvragen te stellen en om  feedback te vragen. We mogen en moeten fouten maken, want daar leren we van! Onze leerlingen worden meer eigenaar van hun eigen leren. Onze leerkrachten kijken door de ogen van de leerling om hen goed te kunnen ondersteunen bij hun leerproces.

We willen dat ons lesgeven zichtbaar voor de leerlingen is en dat het leren van onze leerlingen zichtbaar voor de leerkracht is. Hierbij stellen we (team en leerlingen) onszelf drie essentiële vragen:

  1. Waar ga ik heen?
  2. Waar sta ik?
  3. Welke volgende stap ga ik maken?

 

Leerkwaliteiten

Wat zijn kwaliteiten die we waarderen in onze leerlingen, en nog belangrijker, hoe ontwikkelen we deze kwaliteiten in ons schoolaanbod? Op de Paus Joannes hebben we 7 kwaliteiten beschreven die het leren beïnvloeden en die de leerkrachten ontwikkelen bij de leerlingen om te blijven leren. We leren leerlingen te praten over leren en we zien leren als hard werken. We zien fouten maken als prachtige leermomenten.

Een zichtbaar lerende leerling op de Paus Joannes:

  1. Zet door

Doet moeite – Gaat uitdagingen aan – Houdt vol – Leert door te proberen;

  1. Weet wat hij gaat leren

Benoemt leerdoelen – Benoemt succescriteria – Kent begin, tussen en einddoelen – Kan plannen;

  1. Durft fouten te maken

Leert van fouten maken – Zit in de leerkuil – Gebruikt een fantastische fout – Fouten maken helpt;

  1. Geeft en vraagt feedback

Weet wat goed gaat: top – Weet wat beter kan: tip – Kent verschil in feedback: taak – proces – zelfregulatie – zelfniveau – past feedback toe;

  1. Reflecteert

Kan kritisch zijn – Kan terugblikken – Gebruikt succescriteria – Kan naar zichzelf kijken;

  1. Is nieuwsgierig

Is verwonderd – Is geboeid – Toont interesse – Verlangt om iets te leren – Stelt zichtzelf en anderen vragen;

  1. Maakt verbindingen

Past kennis en vaardigheden toe (in spel) – Weet waar hij het geleerde kan inzetten – Herkent het geleerde in een andere situatie – Zoekt naar overeenkomsten en verschillen.

 

Eigenaarschap van de leerling

Wij willen leerlingen betrekken bij hun eigen leerproces. Dit doen we door met hen zelf in gesprek te   gaan over wat en hoe zij leren, de doelen die we stellen, over wat hen boeit en drijft om zo optimaal hun talenten te benutten. We onderzoeken op schoolniveau m.b.v. videodagboeken hoe leerlingen vinden dat zij een betrokken leerling zijn of hoe de leerkracht kan zien wanneer zij leren. De taal die leerlingen ons dan teruggeven leert ons op welke wijze wij hen feedback geven.