Op de Paus Joannes hebben we kennis van meer- en hoogbegaafdheid en verspreiden we deze kennis als vanzelfsprekend. Leerkrachten zijn in staat verrijkend aanbod te geven en als de zorgvraag verder gaat, kunnen zij ondersteuning aanvragen bij de interne begeleider en/of de specialist meer- en hoogbegaafdheid. Samen stemmen we dan af welk aanbod de kinderen nodig hebben en op welke wijze dit uitdagend kan worden vormgegeven. Hierbij staan we vooral stil bij de vaardigheden die de kinderen kunnen gaan ontwikkelen/verstevigen om echt tot leren te komen. Ons aanbod gaat verder dan enkel cognitief aanbod, we helpen de kinderen bij het “leren leren”.
Als de uitdaging op nog hoger niveau moet worden geboden en in een grotere hoeveelheid, of als er andere hulpvragen zijn waar onze specialist meer- en hoogbegaafdheid aan kan bijdragen, is er ook een wekelijkse uitpluizerij. Hier komen we één uur in de week tegemoet aan de behoeftes van meer- en hoogbegaafde leerlingen. Uit de theorie en praktijk is gebleken dat deze leerlingen vaak meer ondersteuning nodig hebben. Bijvoorbeeld bij het stellen van doelen, het plannen en het creatief (blijven) denken. Soms ook bij het volhouden en het behouden van de eigen identiteit. Dit omdat ze cognitief sterk zijn en deze vaardigheden vaak niet gebruiken omdat het als “vanzelf” gaat. Wij werken aan deze doelen door de leerlingen regelmatig zelf een leerdoel te laten formuleren en de leerkracht als coach te laten begeleiden in dit proces. Elk blok staat er naast de cognitieve ontwikkeling juist een vaardigheid centraal om te ontwikkelen. Een vaardigheid die deze leerlingen in kunnen zetten binnen en buiten De Uitpluizerij. Zo ontstaat er op een natuurlijke wijze een verbinding tussen de plusklas en de eigen groep.
Natuurlijk leren wij als school ook nog steeds bij. Wij doen dit door trainingen te volgen en door in oudergesprekken duidelijk af te stemmen wat er nodig is voor een optimale ontwikkeling van uw kind.